Zaterdagavond vond in het Ontmoetingscentrum Lichtaart de finaleavond plaats van de 9e Spreukenzoektocht Kasterlee.


 
Bij de volwassenen werden meer dan 582 brochures verkocht. 130 van de 454 inzenders legden een foutloos parcours af. Er waren 1.347 strijkpareltjes nodig om het spreukelneuzenmannetje op te vullen (schiftingsvraag 1).

Het kind had 1 uur 41 minuten en 08 seconden nodig om de vorm, netjes, pareltje voor pareltje op te vullen (schiftingsvraag 2). Aan de Spreukelneuzentocht voor kinderen namen de derde keer 341 kinderen deel.

Alle 103 inzenders hadden de spreuk correct ingevuld, ‘de kroon op het werk zetten’. In de bokaal zat 70 meter en 53 centimeter wol (schiftingsvraag 1), de werkgroep bestaande uit 4 personen (Walter, Ilse, Ann en Inge) sprong 8 meter en 99 centimeter ver (schiftingsvraag 2).
 
Baron Robert Stouthuysen verwelkomde een volle zaal deelnemers en noemde de succesvolle spreukenzoektocht met fierheid één van de pijlers van het voorbije toeristische seizoen. De zeer mooi uitgegeven brochure, die de deelnemers liet genieten van het thema ‘kunst’’, zal beslist in menige boekenkast bewaard blijven als een relikwie van volkskundig erfgoed.

Er werden 582 deelnamebrochures verkocht. Daarmee wordt deze negende editie weer een succesnummer. 454 formulieren werden, behoorlijk ingevuld, tijdig ingezonden. Het aantal foutloze inzendingen was 130. 88 deelnemers maakten slechts 1 fout. 83 formulieren kwamen uit Kasterlee, 92 uit Lichtaart, 33 uit Tielen. Verder noteerden de organisatoren deelnemers  uit 70 verschillende andere gemeenten.

Het uitgestippelde parcours, leidde de deelnemers langs gehuchten en horecazaken, velden en het Frans Masereel Centrum, dat zijn 40e verjaardag viert.

Alle deelnemers kregen een blad met de juiste oplossingen van de 25 spreuken en de vindplaatsen van de 16 foto’s. Een rijk gevulde prijzentafel vulde de foyer van het OC, want voor elke jongere of mindere jongere deelnemer die zijn antwoord instuurde lag een prijs klaar. De Spreukelneuzentocht telde 103 deelnemers uit 38 verschillende gemeenten die hun antwoordformulier tijdig terug binnen brachten.

Ook in de zaal werd nog ludiek gespreukeld.

In de spreukelneuzentocht voor de kinderen kaapt Kendrick Brock uit Leffinge de hoofdprijs weg, een gezinsabonnement van Bobbejaanland voor 2013. Hij had de schiftingsvraag helemaal juist. Lana Rits uit Hulshout werd tweede en Wout Willekens uit Testelt derde. Zij kregen ook een leuke prijs mee naar huis. Er werden 10 winnaars getrokken uit de ingezonden kleur- en spreukenprenten. Zij ontvangen een leuk geschenkje.
 
Tijdens de aanwezigheidsquiz kregen alle volwassenen de kans om een fiets te winnen ongeacht het aantal fouten dat ze in de zoektocht maakten.
Het was Charlotte Schoeters uit Tielen die met een mooie fiets naar huis mocht.
 
Tenslotte mochten de 100 best geklasseerde volwassenen hun hoofdprijs kiezen. Ze ontvingen uit de handen van Baron Stouthuysen het diploma van ‘Spreukelaar 2012’, uitgereikt door de “Kastelse Academie voor Spreuken”.

Winnaar van de spreukeltocht 2012 werd Jeroen Willems. Hij reed met een gloednieuwe fiets naar Lichtaart. Arlette Put uit Lummen veroverde de tweede plaats op het erepodium en Maria Sterckx ging met brons naar Lichtaart. De namen van de eerste 100 winnaars en de juiste antwoorden vindt men op de website van Toerisme Kasterlee, www.toerisme-kasterlee.be.

We zouden met een toepasselijke spreuk kunnen zeggen dat alle spreukelaars vorige zaterdag ‘met hun gat in de boter gevallen waren...’